Support Forums

Support Offline : Mon - Fri / 10am - 6pm (GMT +6)

Your Time: Our Time:

how to stop load a pleanty of google fonts?

Featured Lock Resolved
Hi friends i am rebuilding website from t 3 template to helix ultimate. I noticed that similar fonts are loaded many times. if i choose in different adons the same font is it not right way?

Is it better to define font in css for all headings and content in old fashined way?
Thanks

11 Answers

Paul Frankowski - Staff

More than a month ago #Permalink
Just think what you need, and define font for selected classes, HTML tags and do not choose fonts-family in addons - there is no need. You have to think/see 2 steps before.

Paul Frankowski - Staff

More than a month ago #Permalink
Hi,
yes, indeed,
much better way is define Fonts from template ONLY then from SPPB. It's quite obvious. Those are two independent products, so if you choose there and there ..it will load 2x.

Igors

More than a month ago #Permalink
Thanks Paul, i will write in template css. It become much cleaner :)

Paul Frankowski - Staff

More than a month ago #Permalink
template.css - really?
Bad idea. Use custom.css file instead. Why, read in Helix Manual section about Custom Code.

Igors

More than a month ago #Permalink
Paul i use custom.css. I am not so good in english.

Paul Frankowski - Staff

More than a month ago #Permalink
Okay, I thought that you used template.css file.
:p

Igors

More than a month ago #Permalink
Sometimes i make stupid mistakes but not this anymore :D

Igors

More than a month ago #Permalink
HI Paul even if i turn off all fonts in template and add in custom code head section google font.

<link rel="stylesheet" href="//fonts.googleapis.com/css?family=Open%20Sans:100,100i,300,300i,400,400i,500,500i,700,700i,900,900i&subset=latin-ext" />

Anyway template loads 2 times the same font. see picture. I checked many times. SP page builder does not load any fonts, if i remove from custom code font then there is none present any, if i add back i see loading two identical http requests.
The same happens when i choose to load font only for menu in template topography settings.

should it be this way?

first it loads: https://fonts.googleapis.com/css?family=Open%20Sans:100,100i,300,300i,400,400i,500,500i,700,700i,900,900i&subset=latin-ext
second: http://fonts.gstatic.com/s/opensans/v15/mem8YaGs126MiZpBA-UFVZ0b.woff2

Attachments (1)

  • fonts.JPG
    fonts.JPG 35.3 KB

Paul Frankowski - Staff

More than a month ago #Permalink
Yes, we know, but we couldn't define all available font-weight for all 700 fonts.
Some of them have only two, some others whole range.

---
If I may suggest to speed up - add google fonts manually, with selected font-weight only.

Igors

More than a month ago #Permalink
Thanks Paul i will try


There are no replies made for this post yet.
Be one of the first to reply to this post!

Leaderboard (30 days)

Paul Frankowski

Paul Frankowski

Total Accepted Answers: 127
Sifat

Sifat

Total Accepted Answers: 89
Toufiq

Toufiq

Total Accepted Answers: 45
Pavel

Pavel

Total Accepted Answers: 6
Sohan

Sohan

Total Accepted Answers: 5

114

Templates

292736

Community Users

Newsletter

Don’t miss any updates of our new templates and extensions and all the astonishing offers we bring for you.
We never spam

Joomla! ® name is used under a limited license from Open Source Matters in the United States and other countries. JoomShaper.com is not affiliated with or endorsed by Open Source Matters or the Joomla! Project.

Connect Us