We’re with you. JoomShaper is offering a 20% Discount on all plans due to the impact of COVID-19.

Support Online : Mon - Fri / 10am - 6pm (GMT +6)

Your Time: Our Time:

Smart Search - SP Page Builder - Error: 0 Call to a member function getTag() on null

Featured Lock Resolved Bug
ok, here is the story.

Quite a long time ago you've introduced that Page Builder is compatible to Joomla Smart Search. That's nice, so I've started to use it on one of my sites. But over some time customer / site owner started to complain, that search doesn't find some articles even if full title is searched. So, I' started investigation.

System: Joomla 3.9.18 Multilingual, SPPB pro 3.7.2. PHP 7.2.29

First thing that I noticed was that backend indexing took too long time - I remember that it took several minutes in past. Now it hanged for hour and actually never finished its work. I closed progress-bar and see that it indexed some PART of website (appr. 6 pages of indexes). So I digged deeper. I couldn't find any php errors yet (probably they will appear in logs tomorrow, some strange settings from my hosting provider). But I found this:
https://help.joomla.org/proxy?keyref=Setting_up_automatic_Smart_Search_indexing

so I logged via ssh to server and tried php finder_indexer.php. that gave me finally some clues:

Smart Search INDEXER
============================
Saving filters
- number of saved filters: 0
Clear index
- index clear successful
Starting Indexer
Setting up Smart Search plugins
Setup 46 items in 1.181 seconds.

and then a bunch of HTML code with title: Error: 0 Call to a member function getTag() on null

I kept on tinkering, and started to turn off all Smart search plugins one after another.

you already guessed, yes, when I disable "Smart Search - SP Page Builder" - it scans everything nicely.
in opposite case - even if I disable ALL other Smart Search plugins, and keep active ONLY Smart Search - SP Page Builder - I'm getting this error.

Please, let me know how to fix it!

Regards,
Denis.

4 Answers

MF

More than a month ago #Permalink
by the way. I made some search in logs and apache shows 500 error:

GET
/administrator/index.php?option=com_finder&tmpl=component&format=json&0ef652a4814f8663506f0ae7ba5415c8=1&task=indexer.batch HTTP/2.0"
500

All the clues seems very similar to this report:
https://www.joomshaper.com/forums/smart-search-indexer-fails-if-page-builder-plugin-is-activated

MF

More than a month ago #Permalink
Any news on this bug?

Paul Frankowski - Staff

More than a month ago #Permalink
Hi,
sorry for the delay with response.
Yes, we made some tests, and indeed there is a problem when "Smart Search - SP Page Builder" plugin is enabled during indexing. Our developers were informed about this I hope soon they will find the solution.

MF

More than a month ago #Permalink
Hi,
sorry for the delay with response.
Yes, we made some tests, and indeed there is a problem when "Smart Search - SP Page Builder" plugin is enabled during indexing. Our developers were informed about this I hope soon they will find the solution.


Any updates?


There are no replies made for this post yet.
Be one of the first to reply to this post!

124

Templates

331572

Community Users

Newsletter

Don’t miss any updates of our new templates and extensions and all the astonishing offers we bring for you.
We never spam

Joomla! ® name is used under a limited license from Open Source Matters in the United States and other countries. JoomShaper.com is not affiliated with or endorsed by Open Source Matters or the Joomla! Project.

Connect Us