ReCAPTCHA does Not Work In Sp Page Builder Form - Question | JoomShaper

ReCAPTCHA does Not Work In Sp Page Builder Form

M

Michał

SP Page Builder 1 year ago

Hi, I have a problem with reCAPTCHA in the Sp Page Builder form. I get this message (Invalid Recaptcha) when I want to send a message. I have tried all the methods found on this forum and nothing helps. Can I ask for help in solving the problem? I am currently using the latest version of Joomla 5.2.0 and Sp Page Builder 5.4.2. I have tried using reCAPTCHA v2 and v3 keys Regards Michał

0
13 Answers
Paul Frankowski
Paul Frankowski
Accepted Answer
Senior Staff 1 year ago #173131

Czesc Michal,

włacz plugin Recaptcha v2 invisible, a inne wyłącz.

edytuj ten plik: media/plg_captcha_recaptcha_invisible/js/recaptcha.min.js

Replace the file code with the code below:

/**
 * @package     Joomla.JavaScript
 * @copyright   (C) 2019 Open Source Matters, Inc. <www.joomla.org>
 * @license     GNU General Public License version 2 or later; see LICENSE.txt
 */((a,s)=>{a.JoomlainitReCaptchaInvisible=()=>{const c=["sitekey","badge","size","tabindex","callback","expired-callback","error-callback"];Array.from(s.getElementsByClassName("g-recaptcha")).forEach(t=>{let e={};t.dataset?e=t.dataset:c.forEach(i=>{const r=`data-${c[i]}`;t.hasAttribute(r)&&(e[c[i]]=t.getAttribute(r))}),t.setAttribute("data-recaptcha-widget-id",a.grecaptcha.render(t,e)),a.grecaptcha.execute(t.getAttribute("data-recaptcha-widget-id"))})}})(window,document);
0
M
Michał
Accepted Answer
1 year ago #173166

Witaj. Niestety próbowałem już ten sposób i niestety nie działa.

Czy coś źle skonfigurowane?

0
Paul Frankowski
Paul Frankowski
Accepted Answer
Senior Staff 1 year ago #173167

moze nie ten plugin, bo sa dwa. podeslij dostep jako super user

0
M
Michał
Accepted Answer
1 year ago #173168

Próbowałem na dwóch. Dane logowania w ukrytym oknie :)

0
Paul Frankowski
Paul Frankowski
Accepted Answer
Senior Staff 1 year ago #173177

ten drugi plugin mam na pendrive, ale dopiero jutro go bede mial ze soba. takze dam znac...

0
M
Michał
Accepted Answer
1 year ago #173179

OK dzięki do usłyszenia jutro. Pozdrawiam

0
Paul Frankowski
Paul Frankowski
Accepted Answer
Senior Staff 1 year ago #173307

jaki rok widzisz w tym pliku w sekcji komenatrz?

media/plg_captcha_recaptcha_invisible/js/recaptcha.min.js

powinna byc 2024, ale mi przegladarka nadal pokazuje 2019. mozesz jakos to odwiezyc od strony serwera ?

0
M
Michał
Accepted Answer
1 year ago #173372

Witaj, Zmieniłem na serwerze w tym pliku na rok 2024 ale nadal po odświerzeniu strony widać rok 2019. Nie mam pojęcia dlaczego.

0
Paul Frankowski
Paul Frankowski
Accepted Answer
Senior Staff 1 year ago #173373

Ja tym bardziej nie wiem. U mnie w Smarthost odświeża od razu. Ja wiem, że dziś okrojny zespół w każdej PL firmie hostingowej, ale może podpytaj, jutro ci odpowiedzą.

Ew. Możesz dziś spróbować opcji #2 z Recaptcha v3 >> https://www.joomshaper.com/forum/question/35873 (instalujesz, podmień pliki, ustaw i sprawdz)

0
M
Michał
Accepted Answer
1 year ago #173381

OK udało mi się zmienić datę na 2024 w folderze "js" było jeszcze archiwum o nazwie recaptcha.min.js.gz usunąłem je. I w końcu ruszyło. Yeeeaah.

Dzięki Paul za pomoc. Masz u mnie piwo :)

0
M
Michał
Accepted Answer
1 year ago #173391

Mam jeszcze jedno pytanie. W formularzy kontaktowym na dole strony startowej mam mały problem z wysyłaniem wiadomości. Wiadomości się nie wysyłają, strzałka kręci się bez końca. Masz może pomysł co jest nie tak?

0
Paul Frankowski
Paul Frankowski
Accepted Answer
Senior Staff 1 year ago #173440

Wyłącz mod_security w cPanel i sprawdź czy będzie lepiej.

Spróbuj na chwilę wyłączyć plugin n3t Cookie Consent, odśwież cache i porównaj.

Dziś na stronie pewnie nie ma ruchu i możesz się pobawić ;]

0
M
Michał
Accepted Answer
1 year ago #173483

Nie mam możliwości na Hostingu wyłączenia mod_security. Próbowałem wyłączyć kodem w pliku .htaccess (ale nie wiem czy dobry kod użyłem, zobacz w hidden content).

Plugin n3t Cookie Consent nie powoduje problemu. Ten plugin zainstalowałem dzień temu a problem z wysyłaniem był już wcześniej. Teraz plugin jest wyłączony.

Jako ciekawostka wysyłanie działa na innych stronach tzn jak kliknę w menu np. na aktualności i zejdę na dół strony wpiszę wiadomość i wszystko wysyła. Problem jest tylko na stronie startowej.

Edit: Znalazłem problem dlaczego nie chce wysyłać ze strony startowej. Problem robi sekcja galerii a dokładniej zawartość galerii. Tworzyłem galerię z Sp Image Gallery ale zdjęcia dodawałem do innej galerii a w opisie (Description) galerii w SP Image Gallery dodawałem np taki kod [gallery ID=2] żeby wyświetlał, pobierał zdjęcia z tej innej galerii. I to robi problem.
Dziwne ? Można to jakoś obejść? Jak myślisz? Czy muszę zrezygnować z tej innej Galerii.

0